Oppdatering 13. oktober:

Da har vi en gledelig melding til alle dere som har vært berørt av kokevarselet i området Ådalsbruk, Brovoll, Klevbakken og Byhagan:

Nå kan dere drikke vannet rett fra springen igjen!

Resultatene fra vannprøvene etter lekkasjen forrige mandag viser at vannet nå er trygt å drikke igjen, og kokevarselet oppheves. Vi takker for tålmodighet og god forståelse i perioden!

Alle berørte husstander har mottatt sms om opphevingen. 

 


Jan Roald Bøgeberg ved teknisk drift forteller at vi må ha fått to godkjente prøver på vannet før vi kan friskmelde det. -Den tidligste muligheten for friskmelding er sannsynligvis fredag. Det sendes melding til dere som er berørt av dette når kokevarselet oppheves. Vi oppdaterer også her når det skjer.

-Vi ber dere holde ut litt til, og koke vann som skal drikker eller brukes i matlaging med mer.

Det var på mandag 4. oktober vi sendte ut beskjed om kokevarsel i Ådalsbruk-området:

"Det har nå oppstått en vannlekkasje i Ådalsbruk-området, og det kan bli lokal forurensning i vannet etter denne. Derfor må alle abonnenter i området Ådalsbruk, Brovoll, Klevbakken og Byhagan koke vannet før det kan drikkes. Det er sendt ut sms om dette til alle i dette området, og beskjeden gjelder til det er sendt ut ny melding om at vannet er klart til å drikkes igjen (etter at vannprøver viser at det er trygt å drikke)."

Fortsatt kokevarsel 7. oktober:

Løten kommune sendte ut denne oppdateringen på sms til alle berørte den 7. oktober:

"På grunn av mulig lokal forurensning i vannforsyningen etter vannlekkasje, må alle abonnenter i området  Ådalsbruk, Brovoll, Klevbakken og Byhagan fortsatt koke vannet før det kan drikkes. Dette gjelder inntil videre. Det blir sendt ut ny melding når vannet er klart til å drikkes igjen. Dette kan ta opp mot en uke p.g.a analyser."


Hva gjør du når du har fått kokevarsel?

Hvis vi frykter at vannet kan inneholde helsefarlige mikroorganismer, dermed gi sykdom, varsler vi om at vannet må kokes. Det er viktig at vannet får fosskoke. En vannkoker vil normalt bringe vannet til fosskoking før den slår seg av,Fosskok vannet og det er tilstrekkelig. Ved bruk av mikrobølgeovn må en forsikre seg om at vannet fosskoker.

Etter at vannet har fosskokt, må vannet få tid til å avkjøles naturlig, uten tilsetning av isbiter eller lignende. Dersom vannet er partikkelholdig/grumsete og av estetiske grunner ønskes filtrert, må dette gjøres før koking, for å hindre at vannet blir forurenset på nytt.

Alt vann fra springen som drikkes må være kokt.

Foruten drikke, bør du bruke kokt vann til:

 • All mat som ikke skal kokes eller varmebehandles over 100 °C
 • Utblanding av saft, og andre produkter som drikkes eller spises 
 • Kaffe. Kaffetraktere koker ikke vannet, og vannet til kaffetrakteren må derfor være kokt på forhånd. Andre typer kaffemaskiner bør sjekkes med forhandler
 • Isbiter
 • Skylling av frukt, salat og grønnsaker som ikke skal kokes
 • Tannpuss

Ukokt vann kan brukes til:

 • Koking av mat
 • Håndvask. Hendene vaskes med såpe, skylles og tørkes etterpå
 • Dusjing og karbad: Man kan dusje og bade som normalt ved kokeanbefaling, men har man dårlig immunforsvar i kombinasjon med åpne sår, anbefales en rask dusj (ikke karbad) og at man tørker seg godt etterpå. Pass på ikke å svelge vann. Ha særlig kontroll med små barn.
 • Manuell oppvask og oppvaskmaskin: Ved oppvask for hånd må oppvasken skylles med kokt, varmt vann og tørkes godt. Oppvaskmidler med desinfeksjonseffekt er ikke tilstrekkelig. For å oppnå god desinfeksjonseffekt i en oppvaskmaskin må programmet ha en temperatur på minimum 65 ºC når det brukes vanlige husholdningsmaskiner med programlengde på 1 time eller mer. La oppvasken stå og lufttørke.
 • Klesvask
 • Renhold i huset
 • Annet bruk hjemme

Barn bør ikke leke med vannet i hagevanningsanlegg, eller bade i barnebasseng i perioder med kokevarsel.
(Kilde: FHI.no)

Se også denne filmen om kokevarsel: